Nu er det snart jul og jeg glæder mig til at holde jul sammen med min familie. Julen er en tradition som bringer os sammen med vores familie. Men hvert år, er der nogle som ikke kan være sammen med deres kære, nogle er hinsides, andre har en arbejdspligt, mens andre er soldater og udsendte.

Uden at lyde som Dronningen, så vil jeg gerne bruge lejligheden til, at ønske vores udsendte soldater en glædelig og sikker Jul.

Julemærke fra 1946 med adventskrans som motiv

Julemærke fra 1946 med adventskrans som motiv

Mit ærinde her et andet end nutiden, så jeg må hellere begynde at snakke om soldaters juleoplevelser ved fronten. Jeg vil starte med julefreden i 1914, hvor store dele af Vestfronten holdt op med at slås, for at fejre jul med fjenden, for at slutte på den tyske østfront i 1943, hvor stemningen er trykket, da de alle tænker på de indesluttede kammerater i Stalingrad.

Josef Wenzl skrev:  
”Mellem skyttegravene står de mest forhadte og bitre modstandere omkring et juletræ og synger julesange. Dette syn vil jeg mindes resten af mit liv.
Man ser snart, at mennesket lever videre, selv om det i øjeblikket ikke kender til andet end at dræbe og myrde …
Julen 1914 vil være uforglemmelig for mig.”

Ernst Jünger havde det følgende år denne oplevelse
” Umiddelbart derefter forsøgte englænderne en venlig tilnærmelse, idet de på brystværnet opstillede et juletræ, som imidlertid med nogle skud blev fejet væk af vores forbitrede folk, hvilket Tommy’en på sin side besvarede med geværgranater.”

P.C. Ettighofer beskrev russiske soldater synge på Østfronten i 1916:
http://www.1sted.dk/1verdenskrig/dokumentar/jul_fronten.aspx
” Den ene soldat siger det til den næste: “En fjende synger over til os”. Forbi er krigsstemningen, kulden, elendigheden. “Lad være med at klapre med kogegrejet, hyss, ka’ I være rolige i løbegraven, der er en panje, der synger derovre”.

En del af krigen er at folk bliver taget til fange, det beskriver sønderjyden Augustinus Maack i 1917 på følgende måde: http://www.1sted.dk/i/dokumentar/dk_pow.aspx
” Nu har vi snart jul, men under andre forhold som vi har måttet fejre den i de sidste år. I år glæder jeg mig rigtig, det skal nok blive rigtig hyggelig. Mere ville jeg have glædet mig hvis jeg kunde havde været hjemme hos Eder og fejret julen og det i glæden.”

http://www.1sted.dk/ii/dokumentar/vagt_danmark.aspx

En kommentar til“Kimer til Julefest”

  1. Kommentar fra offshore bank account

    “I 2011 eller 2012 vil forsvaret have vanskeligt ved overhovedet at fungere og sende soldater ud på missioner,” sagde han.

Efterlad et svar