MOST WANTED nazistiske krigsforbrydere

Pr. April 1, 2013

Listen over de mest eftersøgte nazistiske krigsforbrydere.

A. ALOIS BRUNNER – SYRIEN

Key operative af Adolf Eichmann

Ansvarlig for deportation af jøder fra Østrig (47.000), Grækenland (44.000),

France (23.500) og Slovakiet (14.000) til nazisternes dødslejre

Status – Levet i Syrien i årtier, syriske afvisning af at samarbejde stymies retsforfølgelse indsatser; dømt in absentia af Frankrig

Alois Brunner er den vigtigste ustraffet nazistiske krigsforbryder, der kan

stadig være i live, men sandsynligheden for, at han allerede er faldet stiger med hver

år, der går. Født i 1912, og sidst set i 2001, er chancerne for at han er i live er relativt slank, men indtil afgørende beviser for hans død er opnået, skal han stadig være nævnt på enhver Most Wanted liste over Holocaust gerningsmændene.

B. DR. Aribert HEIM -?

Læge i Sachsenhausen (1940), Buchenwald (1941) og Mauthausen (1941).

Myrdede i Mauthausen snesevis af lejrens indsatte med dødelige indsprøjtninger.

Status – Forsvandt i 1962 før planlagt retsforfølgning og er ønsket af Tyskland og Østrig.

Nye beviser fra februar 2009 tyder på, at han kan være død i Cairo i 1992, men det kan betvivles, da liget ikke er blevet undersøgt. I det forløbne år har en domstol i Baden-Baden i Tyskland lukket sagen uden retsmedicinske bekræftelse af Heims død.

1. Ladislaus CSIZSIK-Csatary – UNGARN

Tjente som en højtstående ungarsk politibetjent i Kosice (ungarsk-besatte

Slovakiet) og stod for ghettoen med “privilegerede” jøder og organisere deportationen til Auschwitz af ca. 15.700 jøder fra Kosice og omegn i foråret 1944.

Status: Dømt in absentia og dødsdømt for at torturere Jøder og hans rolle i massen deportation til Auschwitz. Flygtede til Canada efter Anden Verdenskrig, men blev frataget sin canadisk statsborgerskab i 1997, og valgte frivilligt at forlade landet. Hans tilholdssted var ukendt indtil efteråret 2011, da det blev opdaget at han bor i Budapest af Wiesenthal

Center i forbindelse med “Operation:. Sidste Chance” Den 17. juli 2012, Csatary blev anklaget tortur af jøderne i Kosice Ghetto, og sat i husarrest, og fik sit pas konfiskeret. I øjeblikket er han under husarrest i Ungarn, hvor han afventer en mulig retsforfølgelse. I slutningen af marts 2013 ændrede en slovakisk domstol hans dødsdom til livsvarigt fængsel for sætte Slovakiet til at søge Csatary udleveret til retsforfølgelse for sine forbrydelser i Kosice.

2. GERHARD SOMMER – TYSKLAND

Tidligere SS-Untersturmfuehrer i det 16. Panzergrenadier DivisionReichsführer-SS, og deltog i massakren på 560 civile iItaliensk landsby Sant ‘Anna di Stazzema.

Status: Den 25. juni 2005 blev Sommer dømt in absentia af en militær domstol i La Spezia, Italien for at begå “mord med særlig grusomhed” i Sant ‘Anna di Stazzema. Siden 2002 har han været under efterforskning i Tyskland, men ingen sigtelser endnu ikke er anlagt mod ham.

3. VLADIMIR KATRIUK – CANADA

Tjente som delingsfører i det første kompagni af ukrainske Schutzmannschaft Battalion 118, der har udført mordet på jøder og uskyldige civile i forskellige steder i Hviderusland.

Status: Kom til Canada efter Anden Verdenskrig, men blev frataget sit Canadisk statsborgerskab i januar 1999, efter hans tjeneste som en nazi kollaboratør

blev afsløret. I maj 2007 besluttede de canadiske myndigheder til at omstøde sin denaturalization en afgørelse bekræftet af Federal Court of Appeal i november 2010. Ny forskning af den svenske historiker Per Anders Rudling afslørede Katriuk aktive rolle i massemordet på beboerne i landsbyen Khatyn, Hviderusland og giver et solidt grundlag for at omstøde beslutningen om ikke at fratage Katriuk hans canadisk statsborgerskab.

4. HANS (Antanas) LIPSCHIS – TYSKLAND

Tjente i SS – Totenkopf Sturmbann (dødningehoved Battalion) Fra oktober 1941 til 1945 på Auschwitz – Birkenau dødslejr, hvor han deltog i massemord og forfølgelse af uskyldige civile, hovedsageligt jøder.

Status: undslap til USA efter Anden Verdenskrig, men blev deporteret af den amerikanske Office of Special Investigations til Tyskland i april 1983. I øjeblikket er han under efterforskning af de tyske myndigheder for sin rolle i Nazi dødslejr.

5. IVAN (JOHN) KALYMON – UNITED STATES

Tjente i det Nazi-kontrollerede ukrainske Auxiliary Police i Lvov (daværende tysk-besatte Polen, i dag Ukraine) i årene 1941-1944, hvor han deltog i mordet, roundups og deportation af jøder fra Lvov Ghettoen.

Status: Den 31. januar 2011 blev Kalymon beordret deporteret fra USA til enten Tyskland, Ukraine, Polen, eller et andet land som er villige til at tiltale ham, for skjule sin krigstid service med kræfter i samarbejde med Nazi Tyskland og hans deltagelse voldelige forfølgelse. Ingen af disse lande er endnu ikke fundet, og han derfor forbliver i USA.

6. SØREN KAM – TYSKLAND

Meldte sig som frivillig til SS-Viking Division, hvor han fungerede som en officer;

og deltog i mordet på den dansk anti-nazistisk avisredaktør Carl Henrik Clemmensen.

Status: I 1999 anmodede Danmark om udlevering af Kam, hvilket Tyskland nægtede på grund af hans tyske statsborgerskab. En efterfølgende anmodning om udlevering blev

nægtet i begyndelsen af 2007 med den begrundelse, at Clemmensens død ikke mord

men manddrab, som er under en forældelsesfrist. Indsatsen fortsætter at bringe Kam til domstolene enten i Tyskland eller i Danmark.

7. Algimantas DAILIDE – TYSKLAND

Tjente i Vilnius distriktet i Saugumas (litauiske Sikkerhedspolitiet); og arresterede jøder og polakker blev henrettet af nazisterne og lokale litauiske samarbejdspartnere.

Status: Hans amerikanske statsborgerskab blev tilbagekaldt i 1997, og han blev deporteret

fra USA i 2004 for at skjule sine krigsaktiviteter med de Saugumas. I 2006 blev han dømt af en litauisk domstol for at arrestere 12 jøder , der forsøgte at flygte fra Vilnius Ghetto (og 2 polakker), som efterfølgende henrettet af nazisterne og blev idømt fem års fængsel. Dommerne, nægtede imidlertid at gennemføre deres straf, da han var gammel og tog omsorg for sin syge kone og “ikke udgør en fare for samfundet.” I juli 2008, som reaktion på en klage over et afslag på at gennemføre sin straf, blev Dailide regerede medicinsk uegnede til at blive straffet, uden at være personligt undersøgt af læger, der forudsat ekspertisen.

8. MIKHAIL GORSHKOW – ESTLAND

Gjorde tjeneste som tolk for Gestapo i Belarus og det påstås at han deltog i massemord på jøder i Slutzk.

Status: Flygtede fra USA til Estland, før han var denaturaliseret for at skjule hans krigstid service for nazisterne, og har været under undersøgelse i Estland siden sin ankomst flere år siden, men i oktober 2011 lukkede de estiske myndigheder undersøgelsen mod Gorshkow, som hævder at sagen var en af “forvekslingskomedie”, en beslutning, som blev

stærkt kritiseret af USA, Rusland, og Simon Wiesenthal Center.

9. THEODOR SZEHINSKYJ – UNITED STATES

Tjente som en væbnet SS dødningehoved vagt ved Gross Rosen (Polen), Sachsenhausen (Tyskland) og Warszawa (Polen) koncentrationslejre, hvor han deltog aktivt i forfølgelsen af civile fanger.

Status: undslap til USA efter Anden Verdenskrig, men blev frataget hans amerikanske statsborgerskab i 2000 af Kontoret for Særlige Undersøgelser og blev beordret deporteret i 2003. Til denne dato har intet land været villige til at modtage ham, og han er derfor fortsat i USA.

10. HELMUT Oberländer – CANADA

Tjente i Einsatzkommando 10a (del af Einstazgruppe D), der operede i det sydlige Ukraine og Krim og skønnes at have myrdet mere end 23.000 mennesker, hovedsageligt jøder.

Status: Nåede Canada efter Anden Verdenskrig, men blev frataget sin Canadisk statsborgerskab i august 2001, efter at hans krigstjeneste for Nazisterne blev afsløret. I maj 2004 blev hans statsborgerskab restaureret, men det var ophævet en anden gang i maj 2007, en beslutning, som blev omstødt af Federal Court of Appeal i november 2009. Den 27. september, 2012, blev Oberlanders statsborgerskab atter tilbagekaldt af Order in Council PC 2012-1137. Han appellerer i øjeblikket afgørelsen ved Federal Court of Canada.

Efterlad et svar