Chocolate Bomber

Gail Halvorsen fortæller om luftbroen til Berlin – en beretning om enkelt pilots initiativ, for at glæde børn i Berlin ved at give dem “free candy”.

Gail Halvorsen

Gail Halvorsen

Gail Halvorsen var en pilot som fløj til Berlin under luftbroen til byen i 1948 til 1949. Baggrunden for flyvningerne til byen var, at den Vestlige zone af byen, var blevet afskåret da Stalin havde beordret togforbindelserne til bydelen standset, men der var en aftale om, at Vestmagterne havde en flykorridor, som blev brugt til at flyve forsyninger til byen.

Gail Halvorsen blev kendt som “Chocolate Bomber”, da han kort før Tempelhof lufthavn ville nedkaste faldskærme med slik til børnene nedenfor. Så børnene kunne skelne mellem flyene lovede Gail at vrikke med vingerne, så børnene vidste det var hans slikfly, hvilket også gav kælenavnet “Onkel Wackelflügel” (“Onkel Wiggly Wings”). De andre amerikanske slik bombefly blev kendt som Rosinenbombers (Raisin Bombers).

Operationen blev hurtigt bemærket af pressen og fik megen opmærksomhed. En bølge af offentlig støtte førte til donationer, som gjorde det muligt Halvorsen og hans besætning at droppe 850 pounds af slik. Ved udgangen af luftbroen, havde omkring 25 fly besætninger nedkastet 23 tons chokolade, tyggegummi og andet slik.

Efterlad et svar