Der Fuehrers Face

Skrevet af Bo Vandkjaer Rasmussen

En kortfilm, der blev lavet som propaganda film fra Disneystudierne. Filmen havde premiere 1. januar 1943 og er bidende satire over Hitler Tyskland.  Anders And har mareridt om at han er tvunget ind i den nazistiske hær og da han endelig vågner, ser han en skræmmende skygge i vinduet. Det viser sig at være en statue af frihedsgudinden han har stående og han omfavner den jublende.

Plakaten til Der Fuehrers Face

Plakaten til Der Fuehrers Face

Filmen skulle egentlig have heddet ”Donald Duck in Nutziland”, men Sangen, ”Der Fuehrers Face”  (Skrevet af Oliver Wallace) var så stærk at den blev filmens titel.

Filmen var en stor succes og vandt en oscar.

Disney studierne havde hårde år under krigen, store dele af studierne blev beslaglagt af militæret og flere af tegnerne blev sendt i krig. Men Disney og hans stab lavede masser af propanda og oplysningsfilm til brug på hjemmefronten.

De mest kendte er ”Der Fuehrers Face”(1943), ”Victory through Airpower” ( 1943) og ”Education for Death” (1943), men mange af disse film er glemt i dag og vises ikke. Man kan dog se dem med Anders And og Mickey Mouse i de dvd-bokse, der er kommet med de samlede kortfilm.

Om ”Victory through Airpower” fortælles det at ved Quebec konferencen 1943 omtaler Churchill den rosende til Præsident Franklin D. Roosevelt og da Churchill opdager at præsidenten ikke har set den, får han filmen hentet i et fly og viser den til Roosevelt. Roosevelt beordrer siden filmen vist til sin stab.

”Der Fuehrers Face” kunne først ses i Danmark efter befrielsen 1945 og den fik Danmarkspremiere 16.6.1945 på Frihedsrådets udstilling , hvor den i august blev set af 60.000 mennesker.

Kilder:

Jungersen, Frederik G.: Disney; Det Danske Filmmuseum, 1968
Smith, Dave: The Official Encyclopedia – Disney A to Z. 3. Edition; Disney Editions, 2006
The Disney Studio story/ Richard Hollis & Brian Sibley;  Crown, 1988

2 kommentarer til“Der Fuehrers Face”

  1. Kommentar fra Tom W. Petersen

    “Der Fuehrer’s Face” er også et Spike Jones-nummer.

  2. Kommentar fra Bo Rasmussen

    Ja – Nummeret blev indspillet af Spike Jones og efter sigende var det dette nummers store succes, der gjorde at Disney studiet ændrede titlen på filmen til “Der Fuhrers Face”

    Mvh
    Bo

Efterlad et svar