Categories: 2. Verdenskrig

Den Franske skole

Vi mindes bombardementet af Jeanne d’Arc Skolen (også omtalt som Den franske Skole) d. 21. marts 1945.

Vi mindes bombardementet af Jeanne d’Arc Skolen (også omtalt som Den franske Skole) d. 21. marts 1945. På grund af Coronasmittefaren er alle planlagte arrangementer i forbindelse med markeringen af 75 årsdagen for bombningen af Institut Jeanne d’Arc aflyst. Blandt andet skulle 86 elever fra skolen, svarende til antallet af omkomne elever, synger på Shell-husets tag til en tv-optagelse. Det skal du ikke snydes for. Hør dem her:

Efter katastrofen blev mange af de overlevende elever, nonner og lærere overført til en anden katolske skole Institut Sankt Joseph. Derfor er de to skoler historie tæt forbundet og Institut Sankt Joseph havde planlagt en række arrangementer på mindedagene.

I dag er det 75 år siden, at britiske bomber ved en fejl ramte skolen Institut Jeanne d’Arc, på Frederiksberg, hvor der befandt sig blandt andet 482 børn og 34 Sankt Joseph Søstre. 86 børn og 18 voksne – flere af dem nonner – omkom.

Tyskerne havde i 1944 beslaglagt Shellhusets store, moderne bygning og oprettet Gestapohovedkvarter dér. Bygningen var meget markant og Gestapo brugte derfor tagetagen til gidsler og havde anbragt 26 danske fanger i tagetagen. Det skulle forhindre bombardement af bygningen. Den danske modstandsbevægelse havde alligevel længe ønsket et angreb på bygningen, blandt andet fordi tyskerne her opbevarede arkiver om modstandsbevægelsen. De skulle ødelægges og den 21. marts 1945 bombede britiske Royal Air Force Shellhuset, der fungerede som Gestapos hovedkvarter i København.

Selvom det lykkedes at bombardere Shellhuset, var aktionen dog ikke kun en succes. Et af de britiske fly i første angrebsbølge ramte en lysmast og styrtede ned mellem Institut Jeanne d’Arc og Aveny Teatret på Frederiksberg. Branden i flyvraget fik flere af de efterfølgende bombefly til at tro, at målet for bombningen lå under røgsøjlen, og en del bomber blev derfor kastet her.

Katastrofen udvikler sig lynhurtigt. Mindst tre bomber rammer skolen. Den første flyver ind gennem kapellet i østfløjen, borer sig videre gennem etagerne og bliver standset af en stor jerndrager, hvor den eksploderer og får mellemskolens trappe til at styrte sammen. Få sekunder senere rammes hovedfløjen to gange, hvilket får både underskolens trappe og hovedtrappen til at styrte sammen. Børn og de katolske nonner, der underviste på skolen, var på vej ned i beskyttelsesrummene, da bomberne faldt. Mange blev dræbt i trappeskakte eller blev begravet i kældrene. Hjælpe- og redningsmandskabet blev alarmeret alt for sent.

Den dag befandt der sig 529 personer på skolen. 482 var børn. 86 af dem døde, da deres skole blev ramt af de britiske bombefly. Også 18 voksne mistede livet – mange af dem var nonner.
På et øjeblik blev den katolske skole forvandlet til et bombekrater, og da støvet havde lagt sig, lød der skrig og jamren. Nonner løb desperate rundt og forsøgte at få overlevende børn i sikkerhed, tililende mennesker begyndte at grave og lede efter livstegn i bjerget af murbrokker og hurtigt formede der sig en rand af mennesker omkring den sønderbombede bygning.
Forældre, børn og nonner græd af fortvivlelse, mens små livløse kroppe blev båret ud af ruinerne. Scenen var kaotisk og ubærlig. Frederiksberg Kommunes Socialtjeneste havde samlet børnenes forældre i Alle Scenen, nu Betty Nansen Teatret, der lå på den anden side af gaden. Her ventede de på nyt om deres børn. Det vekslede mellem overvældende glæde, når der meldtes om godt nyt, og tiltagende fortvivlelse hos de forældre, der ikke hørte noget.

I denne artikel i Kristeligt Dagblad kan du læs beretninger fra børnene om deres oplevelser. Her et uddrag:

”I Elisabeth Lyneborgs klasse er der 24 elever, men kun fem overlever. Peter er ikke en af dem, men Elisabeth er. Hun skubbes frem, da trappen forsvinder under dem og bliver ført videre ned i et kælderrum med havemøbler, hvor hun sidder helt stille på en stol i mørket og ryster med knæene op under hagen, mens vandet stiger. Vandrørene er sprængt, og snart når vandet hende til armhulerne. Her vil hun ikke være, tænker hun, og begynder at kæmpe sig vej gennem vandet mod et lys længere fremme. Der er døde børn i vandet. På en havebænk sidder en nonne i hvidt og lader rosenkransens sorte perler passere mellem fingrene, mens hun beder med lukkede øjne.”

(https://www.kristeligt-dagblad.dk/historier/1945)

Du kan også høre Elisabeth Lyneborg fortælle sin historie her i Jakob Willadsens rørende erindrings-film, som varer ca. 20 minutter. :

https://stadsarkivet.frederiksberg.dk/…/tragedien-pa-den-fr…

Du kan også læse et uddrag af Vilhelm Bergstrøms dagbog. Han var forfatter og kriminalrapporter på Politiken. I dagbogen fra 21. marts 1945 og de følgende dage, skildrer Bergstrøm sin oplevelse af bombardementet af ”Shellhuset,” dels hans følelser i forbindelse med fejlbombningen af Den Franske Skole.

https://tidsskrift.dk/magasin/article/download/66579/95925/

Der er lavet mange film om katastrofen. Bl.a. Filmcentralen og DR har mange fine filmklip. Her er et, hvor synsvinklen er de allierede piloters luftoptagelse fra bombningen.

https://filmcentralen.dk/…/da…/klip/bombningen-af-shellhuset

Brian

Recent Posts

Specialarbejder Hans Børge Nielsen

Han var Nitter ved Aalborg Værft og sænkede den 11. februar damperen Dorpat, som var…

4 år ago

nazisterne bombede Aarhus Teater

For at beskytte Aarhus teater blev der kort efter besættelsen opført en sandkasse foran teatret,…

4 år ago

Den store Gatsby

Trailer til Den store Gatsby. https://www.youtube.com/watch?v=LVHU_YWV3e4

4 år ago

In Flanders Fields the Poppies Blow

Af: John McCrae Digtet er en gribende påmindelse om tabene under første verdenskrigs. Det skrevet…

5 år ago

This website uses cookies.