Ferietiden har bragt mig en tur forbi Børglum kloster, hvor den 25-årige modstandsmand Christian Michael Rottbøll ligger begravet.

Den unge Mik blev i april 1942 nedkastet som chef for de britiske faldskærmsagenter i Danmark, og det lykkedes ham i løbet af sommermånederne at få bygget en fungerende organisation op.

Det blev imidlertid kortvarigt, for den blev i løbet af efteråret revet op af dansk politi i samarbejde med den tyske kontraefterretningstjeneste Abwehr. Efter tip… fra stikkere på et dansk modstandsblad kom tyskerne på sporet af ham og hans gruppe. Rottbøll valgte at blive i landet, selvom han var efterlyst, og det kom til at koste ham livet.

Klokken 06.20 om morgenen den 26. september 1942 – tre kvarter før solopgang – ankom syv civilbetjente og to politihunde til Øresundsgade i København for at anholde faldskærmssoldaten.

Det var kun få uger siden, at en betjent blev dræbt under forsøget på at anholde en modstandsmand. På baggrund af den episode var der udstedt et cirkulære om, at modstandsbevægelsen havde indgået aftale om ikke at skyde på danske betjente, hvis de var uledsagede af tyske soldater.

Politiet bankede på døren, som blev åbnet af Christian Michael Rottbøll klædt i pyjamas. Hvad der skete derefter, er der delte meninger om, men sikkert er det, at en dansk politimand skød, og Christian Michael Rottbøll blev ramt af 12 skud og dræbt på stedet.

Ifølge den officielle forklaring skød betjentene i selvforsvar. Overskrifterne i datidens aviser fortalte, at politiet havde overmandet en pistolmand og terrorist. Andre – f.eks. Land og Folk samt Frit Danmark – mente, at Rottbøll blev myrdet af kriminalassistent Øst. Politiet udbetalte sågar en dusør på 300 kroner til betjenten.

Befolkningen i Vendsyssel var stærkt berørt af hændelsen, der styrkede den lokale modstand mod besættelsesmagten, og en mindesten blev rejst for ham ved Børglum Kloster, ligesom der ved Børglumkloster Mølle blev sat i kors, der har været der siden. Han blev begravet ved Børglum Klosterkirkes østre gavl den 4. oktober

I Øresundsgade, nu Vordingborggade, ved nr. 19 hænger en mindeplade for Christian Michael Rottbøll, som gav sit liv for den danske modstandskamp, og hvert år d. 26. september hænges en blomst ved mindepladen.

Kilder
Modstandsdatabase
Frihedskæmper-drab aldrig efterforsket
Den brændende idealist
Historiker tvivler på »likvidering« af modstandsmand
Lokal modstandshelt blev likvideret af dansk politi